Blažek: Úspěšnost teritoriality na Slovensku je iluzorní. Exekutory raději zestátněme

Jan Januš

Antonín Blažek

KOMENTÁŘ ANTONÍNA BLAŽKA | V Poslanecké sněmovně se projednává návrh Pirátské strany na zavedení krajské místní příslušnosti exekutorů s rovnoměrným nápadem mezi všechny exekutory v kraji. Tento model byl v roce 2017 zaveden na Slovensku a je nám všemožně předkládán za vzor. Propagátoři vyzývají zákonodárce k jejímu urychlenému zavedení. V posledních několika dnech jsme konfrontováni informacemi o úspěšnosti projektu zavedení exekutorské teritoriality na Slovensku. Celé tvrzení o úspěšnosti projektu stojí na vyjádření prezidenta Miroslava Pallera, prezidenta Slovenské exekutorské komory, který prohlásil, že se systém osvědčil a že on sám má nyní úspěšnost vymáhání mezi 40 a 43 procenty. Ale opravdu máme Slovensku co závidět? Jaká je pravda?

Předně, Paller toto vyjádření o úspěšnosti nemohl poskytnout jako prezident exekutorské komory za všechny exekutory, neboť Slovenská komora exekútorov údaje o míře úspěšnosti za jednotlivé úřady k dispozici nemá. A nemají je ani ministerstvo spravodlivosti, okresný súd v Banskej Bystrici. Statistika úspěšnosti vymáhání se u nich totiž nevede.

Hovořil-li za svůj úřad, pak nejde o vypovídající údaj a je otázkou, jakého vzorku je ona úspěšnost počítána. Jde o úspěšnost ve všech exekucích, z nových exekucí nebo byl relevantní vzorek očištěn o již zastavené exekuce, čímž se úspěšnost zvedla účelovým posunutím statistických kritérií? Buď jak buď toto tvrzení nelze ani ověřit ani zevšeobecňovat na průměrnou vymahatelnost všech slovenských exekutorských úřadů.

Blažek: Kdo zaplatí náklady exekuce, která bude povinně zastavena?

sinfin.digital