Buchert: Západ zlikviduje sám sebe. Utýrá se sebeobviňováním a nevírou ve vlastní sílu

Viliam Buchert

KOMENTÁŘ VILIAMA BUCHERTA PRO REFLEX.CZ | Zatímco minulý rok se demokratický svět týral klimatickou hysterií, teď doprovázejí koronavirový marasmus mohutné demonstrace proti rasismu a boření či poškozování nejrůznějších soch a pomníků. Západní společnosti jsou nervózní, politicky polarizované a společensky rozdělené. To všechno v době, kdy je euroatlantická civilizace vystavena nájezdům stále agresivnější Číny, migračním vlnám, tlaku putinovského Ruska, radikálnímu islamismu a vzrůstající nerovnosti při distribuci dosaženého bohatství. Vypadá to, že Západ se rozhodl utýrat sám. Což nahrává jeho protivníkům.

V západním demokratickém světě je v nepochopitelné módě nekonečné sebeobviňování (dnes za rasismus či někdejší kolonialismus), médii a sociálními sítěmi šířený pesimismus a nevíra ve vlastní sílu a schopnosti. Společnosti jsou nebývale rozdělené. Od trumpovské Ameriky, přes sousední Polsko až po Českou republiku, kde jsou ideové a společenské příkopy také snadno identifikovatelné a pozorovatelné.

Například známý týdeník The Economist v jednom ze svých posledních komentářů tvrdí, že „pesimismem škodíme nejvíc sami sobě. Od něj už je jen krůček k přesvědčení, že americký prvotní rasový hřích je zažraný tak hluboko, že ho nelze překonat a že ničení a pálení věcí je ospravedlnitelné, protože je to jediný způsob, jak upoutat pozornost.“ Tyto věty míří na USA, kde budou v listopadu prezidentské volby a situace je zde skutečně napjatá. Díky neukojitelnému exhibicionismu prezidenta Donalda Trumpa, ale i díky jeho neschopnému demokratickému protikandidátovi Joe Bidenovi. Jenže podobné problém vidíme ve většině západních společností.

Půr: Protesty proti rasismu jsou jen dalším dobře maskovaným pokusem o systémovou změnu

sinfin.digital