Čína se připravuje na konflikt s USA. Teď jde po českých elitách. Komentář Jakuba Jandy

Jakub Janda

Do České republiky se přihnalo tsunami čínských investic, které pro naši zemi mají strategický přínos. Alespoň to poslední tři roky opakuje česká vláda a prezident. Bezpečnostní instituce naopak vysvětlují, že čínské vlivové aktivity v české politice dosahují do nejvyšších pater a média se postupně plní případy, kdy se čínská strana snažila o špionáž nebo nakupování politického vlivu v Česku. Čína se podobně snaží ovládnout politické třídy i jiných států, jenže v čem je Česko výjimečné?

Nejdříve je třeba si říct, o co čínskému režimu skutečně jde. Když mluvíme se specialisty z evropských a amerických bezpečnostních institucí, panuje shoda na chápání čínské strategie. Hlavním trendem, který bude určovat světové dění, bude v horizontu následujících deseti až dvaceti let konfrontace mezi Čínou a USA. Nakonec můžeme zažít zástupný limitovaný konflikt (jako třeba byla sovětsko-americká válka ve Vietnamu) nebo přímější vojenské setkání jako za korejské války.

Kromě vojenského konfliktu různého charakteru budou dalšími prostředky ekonomické, politické a zpravodajské vlivové aktivity. Bezpečnostní experti se shodují, že se Čína masivně připravuje na toto pnutí, které bude určovat další globální trendy. Očekávat můžeme vojenské konfrontace v Asii a Pacifiku, proto se už dnes například Austrálie začala razantně bránit čínské snaze zasahovat do australské politiky a ekonomiky. Australská vláda připravila jeden z nejdůraznějších legislativních balíčků na světě, protože si místní politici uvědomili, že se čínský nátlak stupňuje.

Pokud se dvě supervelmoci silově přetahují v některé části světa, obvykle se také pokouší protivníka oslabit tam, kde se důrazně nebrání. Najít jeho slabší místo a tam ho zmáčknout. Proto se Sověti za studené války intenzivně snažili pronikat do Latinské a Střední Ameriky, protože ji viděli jako slabý podbřišek USA.

Obchodní příležitost, ne hrozba. Číny se bát nemusíme, reagují europoslanci na informace tajných služeb

sinfin.digital