Colossus 21. století: USA a neformální impérium v dnešním světě

KOMENTÁŘ MARTINA KOVÁŘE | Spojené státy americké musely za posledních sto let čelit hned několika velkým výzvám, které změnily zemi samotnou, její zahraniční politiku a, v úzké souvislosti s tím, i její postavení ve světě. Ve 20. století se jednalo především o první a druhou světovou válku, o velkou hospodářskou krizi, o korejskou a vietnamskou válku, jež byly součástí tzv. studené války, a poněkud paradoxně, i o důsledky jejich vítězství ve studené válce. V „našem“ 21. století pro USA bylo a dosud je událostí zásadního významu 11. září 2001, tzv. „Nine – Eleven“ (Američané uvádějí nejdříve měsíc a teprve pak den), tj. útok teroristů z Al-Kájdy na budovy newyorského Světového obchodního centra a Pentagonu ve virginském Arlingtonu poblíž Washingtonu. Právě tomu, jak triumf ve studené válce a zejména „9/11“ změnily postavení Ameriky ve světě, je věnován tento text.

Hned na úvod je třeba říci, že vítězství nad Sovětským svazem ve studené válce (1945/49–1989/91) bylo pro Američany stejně důležité jako to, že vyhráli v obou „horkých“ světových válkách (1914/17–1918 a 1939/41–1945), možná ještě důležitější. Konflikt, jež obě země nejednou přivedl až na pokraj jaderné apokalypsy (například v době války v Koreji či během tzv. karibské krize), totiž trval více než čtyři desetiletí a odehrával se, kromě (až na výjimky) přímé vojenské konfrontace, rovněž ve sféře politické, ekonomické, vědecké, kulturní a sportovní. Ve svých nejvypjatějších fázích mohlo být jeho důsledkem, jak jsem již naznačil, bez jakéhokoli přehánění, zničení lidstva.

Když se na přelomu osmdesátých a devadesátých let 20. století zhroutila vláda komunistů nejprve v zemích tzv. sovětského bloku (včetně tehdejšího Československa) a vzápětí i v samotném Sovětském svazu, zčásti v důsledku silného tlaku ze zahraničí, zejména ze Spojených států amerických, zčásti v důsledku faktického ekonomického krachu a naprosté ideologické vyprahlosti a diskreditace prakticky všech ideálů, na nichž byl tento režim, respektive systém postaven, vnímali to ve Washingtonu – zcela oprávněně – jako svůj velký triumf. „Říše zla“, jak Sovětský svaz označil americký prezident Ronald Reagan (*1911; vládl v letech 1981–1989), byla na hlavu poražena a budoucnost se zdála být tak optimistická jako snad nikdy v moderních dějinách.

EU je dobrý spolek, když svítí sluníčko. Krizi není schopná řešit, říká šéf bezpečnosti ČEZ

sinfin.digital