Dohoda o vládě bude. Nejmíň do referenda ČSSD. Komentář Vratislava Dostála

Pokud může po dnešku něco realisticky dohodu o vládě zhatit, je to prakticky už jen vnitrostranické referendum sociálních demokratů. Navzdory siláckým vzkazům předsedy Jana Hamáčka – v komentáři pro Právo dokonce psal v tom smyslu, že už ČSSD nemá kam ustupovat – se vše jeví vcelku klidně. Dneska to skoro vypadalo, že se vyjednavači obou stran dokážou dohodnout téměř na čemkoli. Hraje se tak už pouze o jediné: vyrukovat do sjezdu ČSSD s něčím, co může aspoň teoreticky řadové sociální demokraty přesvědčit u vstupu do vlády, jejímž předsedou bude trestně stíhaný politik.

Ale popořadě. Klíčový moment nenastal dneska, nýbrž už v úterý, kdy Jan Hamáček s Jiřím Zimolou přišli s tím, že už jim vlastně navzdory sjezdovému usnesení tak moc účast Andreje Babiše ve vládě nevadí. Stačí, pokud ČSSD na oplátku dostane vnitro nebo finance. Sociální demokraté, aspoň pokud jde o vedení strany, do vlády chtějí zkrátka tolik, že jsou schopni popřít i svůj stěžejní předvolební slib. Z logiky věci pak nemůže nikoho překvapit, že si čtvrteční schůzku všichni zúčastnění hodně pochvalovali. Hovořili sice o tvrdém, avšak současně věcném a konstruktivním jednání. Ta další přijdou na řadu příští týden tak, aby bylo ještě před sjezdem ČSSD, který pokračuje v sobotu, prakticky hotovo.

To hlavní přitom není – jak by se mohlo zdát z mediálních výstupů - v debatě o programu. V tomto punktu si mohou být Hamáček se Zimolou jisti, že prosadí, co se jim zamane. Teda až na zvyšování daní, obzvláště korporacím a vysoko příjmovým skupinám obyvatel. Jinak ale platí, že ANO nedisponuje žádnou programovou identitou, dokáže se proto dohodnout prakticky s každým. Navíc hledat shodu se stranou, které vytuneloval nejen voličskou základnu, ale také program, musí být pro Babiše hračka. I proto si mohli dneska všichni aktéři před novináři notovat, kterak už vyřešili téměř všechny programové rozpory. Lakonicky i přesně to řekl Richard Brabec z hnutí ANO: „program není oblast, na které by nebyla možná dohoda.“

Padlý ministr Mládek v tichosti vyjednává vládu s Babišem. Expert ČSSD na finance zůstal mimo hru

sinfin.digital