Dostál: Babiš vzal ČSSD opět vítr z plachet. Semín? Nevím, kdo to je, a volit ho nebudeme

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Pokud ČSSD ještě včera hrozila odchodem z vlády kvůli volbě Michala Semína do Rady ČTK, dnes nepochopitelně vyklidila prostor.  Místo toho, aby někdo z vedení strany dorazil do sněmovny na tradiční tiskovou konferenci, přenechala sociální demokracie znovu veškerou iniciativu premiérovi Andreji Babišovi. Ten si naopak na novináře čas udělal. A s celou kauzou se vypořádal svým typickým způsobem: „Všichni se ptáte na Semína, já ani nevím, kdo to je.“

Vyznat se v české politice a odlišit to podstatné od kouřových clon je dnes prakticky nemožné. Andrej Babiš to ví a s oblibou se k druhé z uvedených cest uchyluje. Veřejný prostor za pomoci marketérů zahlcuje banalitami z výjezdů po republice. Tu se chlubí, s kým že to zrovna mluvil na „čtyři oči“, jindy zase tím, kolik kde ušetřil a co hodlá jeho vláda rozdat, postavit, opravit.

Jde v jádru o metodu, jak čelit kritice z řad opozice, nespokojené části veřejnosti a nakonec i od koaličních partnerů. Pokud si sociální demokraté dupnou a zkusí prosazovat své cíle, jsou obratem utlučeni kšiltovkou. Přesně to se stalo i dnes. Andrej Babiš vzal reálný problém a iniciativně ho vylíčil jako problém neexistující. To vše za tichého přihlížení ČSSD, která nepochopitelně vyklidila prostor.

Zlámalová: Babišovi hrozí 10 let vězení, může přijít o všechno. Davů se bojí, ale neodstoupí

sinfin.digital