Dostál: Bizarní politika vymknutá z kloubů

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Kdyby to nebylo k pláči, bylo by to k smíchu. Česká politika je zase o něco víc vymknutá z kloubů. A není síly, která by ji vrátila zpět na nohy.

Za normálních okolností by klíčovou agendou tohoto týdne byl návrh rozpočtu na příští rok. Jde o nejdůležitější zákon, proto má být podroben kritické debatě. Reálně je to ale tak, že se v pondělí řešil Andrej Babiš v souvislosti s audity Evropské komise, v úterý opět Babiš a střet zájmů, dnes premiér ve sněmovně hodiny řečnil, aby se pak dozvěděl, že je navrch opět stíhaný v kauze Čapí hnízdo, zítra se bude jeho střet zájmů řešit na půdě sněmovny a v pátek nás čekají dozvuky toho všeho, neboť do toho ve čtvrtek večer svou douškou přispěje prezident Miloš Zeman.

Dobře to ilustruje, jak bizarní česká politika je. Prakticky se proměnila v iracionální střet dvou světů, které se každým dalším konfliktem vzájemně vzdalují. A ať se stane cokoli, Babiš na tom skoro nikdy netratí. Jeho blok i voliči se permanentně vrací do minulosti a kritizují praktiky tradičních politických stran v časech, kdy dominovaly české politice. Andrej Babiš v očích svých voličů ztělesňuje beranidlo, kterému se podařilo porazit korupčně-klientelistické struktury, jež rozežraly správu země během prvních dvaceti let po listopadu 1989. Stačí vyrazit do odlehlejších končin naší země (rozuměj mimo Prahu a pár krajských měst), aby člověk pochopil, že lidé tu mají skutečně celou řadu dobrých důvodů udělat z tradičních stran leda tak předmět historického zkoumání.

Januš: Babiš je vydán na milost prezidentovi, jinak ho může čekat obžaloba

sinfin.digital