Dostál: Foldyna míří mezi své. Rodí se budoucí vládní většina?

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Odchod Jaroslava Foldyny z ČSSD není ničím jiným než potvrzením dlouho známé věci. Foldyna se mentálně i programově sociálně demokratickému hnutí vzdálil natolik, že je jeho odchod pouhou formalitou. Pokud mu bylo proti srsti být spojován s lidmi typu Bohuslava Sobotky, Jiřího Dienstbiera, Jany Maláčové nebo Jana Hamáčka, platí to i obráceně. Ostatně předseda sociálních demokratů to před několika dny řekl lapidárně: ČSSD není kriminál, každý může odejít.

V profilu Jaroslava Foldyny, který vyšel na INFO.CZ před dvěma roky, jsme mimo jiné poukázali na to, že se sociálnědemokratický poslanec pravidelně objevuje ve společnosti lidí ze skupin, jako je „vlastenecké“ sdružení Hej občané, v jehož čele stojí jeden z předních českých dezinformátorů Žarko „Raptor“ Jovanovič. A nejen to, na rozličných akcích se přátelsky setkává s lidmi, jako je třeba extremista Jan Kopal nebo organizátor koncertů skupiny Ortel Jan Dolenský.

Za pozornost jistě také stojí, že má na ruce vytetovaný znak srbských Četniků, jednotek, které za 2. světové války kolaborovaly s nacistickým Německem a fašistickou Itálií a aktivně bojovaly proti antifašistickému odboji. Jak to vše jde dohromady s hodnotami sociální demokracie, ví nejspíš jenom on sám. Nyní tedy míří jinam, mezi „své“. Před několika lety ještě vyhrožoval, že pokud v ČSSD převáží křídlo Bohuslava Sobotky, opustí ji a založí ve sněmovně frakci „národoveckých socialistů“.

sinfin.digital