Dostál: Median dává politickým stranám cennou zpětnou vazbu. Co ukazuje jeho volební model?

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Pročítat výsledky předvolebních modelů je poslední více než dva roky, tj. od minulých sněmovních voleb, skoro zbytečné. Česká politika postrádá jakoukoli dynamiku, podpora prakticky všech stran se v čase nemění, dominance hnutí ANO je navzdory mnoha kauzám jeho předsedy Andreje Babiše neotřesitelná, o řád níže se za hnutím ANO dlouhodobě pohybují Piráti a ODS. V prostoru mezi pěti a deseti procenty pak operují ČSSD, SPD, KSČM, TOP 09, STAN a lidovci. Median nicméně po čase zveřejnil data, které má smysl podrobněji zkoumat.

A dělat by to měly především politické strany. Median jim totiž poskytl skvělou zpětnou vazbu. Z dat mohou snadno vyčíst, které sociální skupiny se jim daří efektivně oslovovat, kde jsou v tomto ohledu průměrní, a u kterých skupin lidí za konkurencí případně výrazně zaostávají. Podpora jednotlivých stran je strukturována do šesti základních kategorií: věk, vzdělání, pohlaví, práce a bydliště. Šestá kombinuje vzdělání a věk. Každá z nich má několik vlastních záložek.

Tak třeba věk: nikoho nejspíš nepřekvapí, že hnutí ANO dominuje mezi penzisty, podle Medianu by ho volilo 45 procent lidí od pětašedesáti let nahoru. Vzhledem k jejich tradičně disciplinované účasti ve volbách jde o zásadní ukazatel, který do značné míry vysvětluje Babišův úspěch. Z opačného břehu nazřeno lze říct, že se hnutí ANO od jistého momentu rozhodlo obhospodařovat především zájmy lidí, kterých je hodně a od kterých lze na oplátku čekat, že se podle toho zachovají u volebních uren.

Pečinka: ODS před kongresem. Všimla si, co chce její volič?

sinfin.digital