Dostál: Nedivte se už. Babiš a Zeman likvidují odkaz 'sametu', nastupují jejich lidé

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Volby mají své důsledky. Podle minimální definice jde o nejmírumilovnější a nejelegantnější způsob, jak se zbavit momentální garnitury. A pokud u nás volby v roce 2017 vyhrálo hnutí ANO, které slibovalo povalit polistopadové politické uspořádání, měli bychom se pomalu přestat divit, že tak skutečně činí. Projevuje se to mimo jiné ve způsobu, jakým Babišovo hnutí ve spolupráci s partnery z nepsané sněmovní koalice postupně obsazuje státní či veřejné instituce svými lidmi.

Proto byl ve středu do Rady Českého rozhlasu opět zvolen Tomáš Kňourek, a proto jen těsně do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání neprošel někdejší spolupracovník Václava Klause Ladislav Jakl. Apetit si může spravit v kole druhém. Do stejné logiky zapadá taky způsob volby zástupce veřejné ochránkyně práv, který v praxi potvrdil naši prognózu. A jen tak mimochodem, pokud jde o zmiňovaného Jakla, možná je dobré dodat, že ho do RRTV nenominovalo hnutí ANO, natož ČSSD nebo komunisté, nýbrž Okamurova SPD.

Na každý pád se potvrzuje, že ve vybraných situacích Babiš upřednostňuje skrytou většinu složenou z hnutí ANO, KSČM a SPD, která ve sněmovně spolehlivě fungovala už po jejím ustavení. Obzvlášť při tajném hlasování premiér hází sociální demokraty přes palubu. Nepřekvapí tudíž, že sněmovna včera odmítla vydat poslance SPD Miloslava Roznera k trestnímu stíhání za jeho výroky o táboře v Letech. Pro Roznerovo vydání hlasovalo 42 ze 155 přítomných poslanců, proti jich bylo 88. Kdo jak hlasoval, není zrovna těžké uhodnout.

Dostál: Lekce českého alibismu. Z volby zástupce Šabatové je nedůstojná bramboračka

sinfin.digital