Dostál: Politické zemětřesení na Slovensku. Fico má po letech namířeno do opozice

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Robert Fico a jeho Smer skončí po víkendových volbách v opozici, k vítězství naopak směřuje OĽaNO (Obyčajní ludia a nezávislé osobnosti) Igora Matoviče – takto šance jednotlivých aktérů popisuje poslední předvolební sondáž společností FOCUS a AKO. Data potvrzují trend posledních týdnů, kromě Smeru klesá podpora také neonacistické ĽSNS Mariana Kotleby a koaličních formací Most-Híd a SNS. Obě posledně jmenované strany dost možná skončí mimo parlament.

 

Jedna z minimalistických definic demokratických voleb praví, že jde o nejmírumilovnější způsob, jak se zbavit nepohodlné vlády. A přesně to nejspíš hodlá učinit většina slovenských voličů. Trend je zřejmý, ale je nutné dodat k němu jednu poznámku: data, která máme k dispozici, nezachycují vliv včerejšího rozhodnutí slovenského parlamentu, jehož většina ve zrychleném řízení schválila zavedení třináctého důchodu. Podle opozice jde o podplácení voličů, což ale neznamená, že to některé nerozhodnuté a dříve narozené nemůže přece jen zviklat k tomu, aby volili takříkajíc na jistotu.

A pokud přihlédneme k tomu, že se tradičně poměrně hodně lidí rozhoduje na poslední chvíli, mnohdy dokonce v den voleb, pracovat musíme také s vlivem předvolebních televizních debat, které vrcholí dnes večer. Přesto lze na základě dnes zveřejněných čísel učinit aspoň minimální závěry. Ten hlavní jednoznačně spočívá v tom, že aspoň na nějaký čas končí vládní etapa dlouholetého hegemona slovenské politiky. Zatímco ještě před osmi lety Smer obdržel v předčasných volbách více než 44 procent hlasů, nyní jeho podpora zjevně klesá. V průzkumech se teď pohybuje okolo pouhých patnácti procent hlasů.

Fico hraje o všechno. Nejen o politické, ale i trestněprávní přežití, říká slovenský expert

sinfin.digital