Dostál: Šéf komunistů už zase školí Babiše z reálpolitiky. Odnese to Petříček?

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Předseda KSČM Vojtěch Filip poskytl pozoruhodný rozhovor Českému rozhlasu. Nesrozumitelně se v něm zaplétá do hodnocení role českých legionářů v Rusku a do úvah, kolik toho udělali či neudělali pro „nejskvělejší světovou socialistickou revoluci“. Debatu o milionech obětí bolševické vlády ale nechme na jindy. Filipův rozhovor je důležitou zprávou pro tuzemskou politiku a skvěle ilustruje současné poměry v Česku.

Ačkoli to Filip nechce přiznat, je zjevné, že komunisté soustavně stupňují tlak na vládu, která by bez jejich tolerance nezískala důvěru sněmovny. Filip tak průběžně školí premiéra Andreje Babiše z reálpolitiky. Původně komunisté měli pro toleranci vlády sedm podmínek. Ta doba je ale dávno pryč a nyní už poněkolikáté přicházejí s dalšími požadavky. Předně chtějí odstranit ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), s jehož postoji a kroky má speciálně Filip velký problém.

Šéf komunistů se sice v aktuálním rozhovoru tváří, že na to KSČM nemá páku – vždyť personální otázky jsou svrchovanou záležitostí koaličních stran a premiéra –, vzápětí ale přiznává, že si strana hodlá důsledně prosadit své zájmy. Má pro tento účel konkrétní plán a taky seznam požadavků, kterými zatlačí na Babiše. A je skoro jisté, že tak bude činit koordinovaně s prezidentem, který Petříčka taky nemusí, což v posledních týdnech platí dvojnásob.

Nečasovou policisté pozorovali ve sprše, bránili jí ve spánku, tvrdí bývalý premiér Nečas

sinfin.digital