Dostál: Sekerník Michálek kritikou Kalouska potěšil Babiše. A tak je to tady se vším

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | „TOP 09 by měla zaniknout,“ prohlásil v rozhovoru pro Aktuálně.cz Pirát Jakub Michálek. „Je to tupec,“ reaguje zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. Nic neilustruje bídu současné situace přesněji. Protože co víc by si mohl Andrej Babiš přát v čase, kdy je opět donucen bojovat na několika frontách, než že se už tak bezmocná opozice začne vzájemně požírat. Odklonit pozornost veřejnosti k trapnému výpadu Michálka směrem k TOP 09, což si vzápětí nenechal líbit její zakladatel Miroslav Kalousek, je pro Babiše v týdnu, kdy je z něj už zase nejen trestně stíhaný premiér, ale také dotační podvodník, optimální scénář. Babiš je sice v těžkostech, avšak opozice je natolik bezradná, že premiér může zůstat i nadále klidu.

Přestože lze zoufalost lídrů opozice, která se v preferencích od posledních voleb navzdory rozličným skandálům Andreje Babiše nepohnula ani o píď, pochopit, je třeba Michálkovo blouznění o zániku konkurenční strany z principu odmítnout. V demokracii má každý dospělý člověk nejen právo volit, ale také být volen. Je tudíž vrcholně nevkusné toto právo komukoli upírat, politické strany přirozeně vznikají i zanikají, o jejich životaschopnosti mají ale rozhodovat voliči ve volbách, což neplatí jen o liberálně-konzervativní TOP 09, ale také o komunistech. Na zákazy nebo rozpouštění politických stran nevěřím, jsem hluboce přesvědčený, že jde o projev myšlení s kořeny v autoritářských režimech.

Komunisty, stejně jako třeba Babiše, je třeba porazit ve volbách. Tolik obecně. Pokud jde o naši konkrétní situaci, Michálek se určitě neplete v tom, že Piráti musejí manévrovat mezi hnutím ANO a tradičními politickými stranami. Má to systémovou logiku: Piráti, ostatně stejně jako hnutí ANO, za svou expanzi vděčí úpadku a diskreditaci tradičních politických stran. Obě tyto nové formace lze označit za protestní strany, Piráti tedy musí volit takovou strategii, která je od tradičních stran zřetelně odliší. A protože cílí na zcela jiné voliče než Andrej Babiš, musí se jednoznačně distancovat také od jeho praktik. Proto Michálek v rozhovoru pro Aktuálně.cz říká, že se nestaví ani do bloku Babiš, ani do bloku Kalousek.

Holec: Chytne se opozice do Čapího hnízda? Zemanův verdikt ji může ztrestat hůř než Babiše

sinfin.digital