Dostál: Taškařice okolo volby ombudsmana pokračuje. Protlačí Zeman Křečka?

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Zatímco se národ baví zmatkem okolo DPH na pivo, jsou zde i jiné podstatné fenomény, na kterých můžeme krásně ilustrovat schopnost současné vlády s prezidentem Milošem Zemanem v zádech. Ve středu budou poslanci rozhodovat o jméně nového veřejného ochránce práv. Stejně jako loni při nekonečně se táhnoucí volbě jeho zástupce, provází i tento výběr ze všeho nejvíc zmatky a nejednoznačné zprávy. Několik hodin před volbou je přesto jasné jedno: buď bude zvolen Stanislav Křeček, kterého do úřadu opakovaně tlačí prezident, anebo nikdo.

 

(Stanislav Křeček v prvním kole středeční volby neuspěl, aktualizovaný text čtěte zde >>>)

Lze to říct taky obráceně: kandidáti Senátu Vít A. Schorm a Jan Matys zvoleni skoro jistě nebudou. V těžko odhadnutelném poměru pro ně budou hlasovat zástupci ODS, Pirátů, lidovců, Starostů a nezávislých a TOP 09. Těchto pět opozičních formací disponuje ve sněmovně necelými šedesáti hlasy. I kdyby našly shodu na jednom kandidátovi, neprošel by. Natož ve chvíli, kdy se jejich hlasy, ostatně jako skoro vždy, tříští. Jenomže ani na „opačném břehu“ tentokrát není situace zrovna přehledná.

Nejpravděpodobnějším scénářem je tak podobně jako loni při nevkusně vleklé volbě zástupce ombudsmana scénář, kdy nebude nikdo zvolen. Nelze vyloučit, že za jisté konstelace uspěje nominant Hradu Stanislav Křeček – klíčová pro něj bude účast poslanců při hlasování. Přesto se zdá, že Křeček doplácí na skutečnost, že byl do volby nasazen poměrně narychlo jako náhradník za Helenu Válkovou, kterou doběhla její minulost, ačkoli už se zvolením počítala jako s hotovou věcí. Už loni si to poctivě oběhala, souhlas měla od prezidenta i premiéra a prakticky počítala s jistým úspěchem.

Živnostník = nepřítel lidu? Topol Show účtuje s daní na pivo i pirátským Rudovousem

sinfin.digital