Dostál: Tristní výsledky tradičních stran. Jejich „staré dobré časy“ se jen tak nevrátí

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Nejde ani tak o čerstvý volební model CVVM, jako o dlouhodobý trend. A ten je – pokud jde o podporu jednotlivých stran – neobyčejně stabilní. Dominuje hnutí ANO, s výrazným odstupem za ním se pohybují ODS a Piráti, okolo deseti procent jsou sociální demokraté a komunisté. Zbytek bojuje o přežití.

Stabilitu zmíněnou v úvodu vykazují rozličné volební modely už několik měsíců. Hnutí ANO je dlouhodobě nad třiceti procenty. Navzdory kauzám Andreje Babiše voliče neztrácí, zrovna tak je ale zřejmé, že se pohybuje na hranici svých možností. Nejspíš už němá kde brát, přesto jednoznačně dominuje české politice.

Na druhém a třetím místě se dlouhodobě střídají ODS a Piráti. A přestože se podpora občanských demokratů od voleb jednou – konkrétně loni v říjnu – dostala ke dvaceti procentům, lze říct, že i podpora obou těchto stran je stabilní, a to někde mezi deseti a patnácti procenty. Což mimo jiné znamená, že by v danou chvíli druhou a třetí stranu podle CVVM volilo v součtu méně lidí, než vítězné hnutí ANO.

Babiš: O důvěru si znovu neřeknu, lidovcům nerozumím. Co vzkazuje Hamáčkovi?

sinfin.digital