Dostál: Volba ombudsmana – ještě větší komedie, než jste čekali

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Moje včerejší prognóza se dnes střetla s realitou a jak jsem napsal, tak se i stalo: poslanci v prvním kole nového veřejného ochránce práv nezvolili. A podle očekávání obdržel nejvíc hlasů nominant Hradu a náhradník Heleny Válkové Stanislav Křeček. Podpořilo ho 66 ze 179 přítomných. Na komentáři nic nemění ani fakt, že byl Křeček ve druhém rozhodujícím kole zvolen novým ombusmanem, když dostal 91 hlasů. Je to truc kandidát. Naplnila se tak naše prognóza opírající se o zkušenosti s loňskou vleklou volbou zástupkyně ombudsmana, jen v jakési zparodované verzi.

Jednoduše řečeno: atmosféra v dolní komoře houstne a některým aktérům už začaly povolovat nervy. Zatímco se angažovaná veřejnost jen těžko smiřuje s tím, jak mocenská aliance, jejíž osu tvoří Andrej Babiš s Milošem Zemanem, postupně obsazuje všechny možné pozice, někteří její představitelé – povětšinou jde shodou okolností o ty, kteří sehrávají roli lehce nahraditelných statistů – stěží přijímají protitlak, který toto neomalené a predátorské dobývání státu způsobuje. Šermují demokracií a volbami, zatímco zapomínají, že politika v demokraciích patří odnepaměti taky do ulic a na náměstí.

Zrovna tak jako by najednou zapomněli, že k politice patří uzavírání dohod, hledání kompromisních řešení i kandidátů na rozličné pozice, nebo dokonce zásadové lpění na principech. Ne každý je prostě ochotný smířit se s tím, že se tady politika redukuje na prostoduchý manažerismus, kšeftování s pozicemi a vlivem, případně na mstivé naschvály. Což je přesně to, co už nějaký čas provozuje prezident. Ilustrovat to lze právě i na jeho nominacích na ombudsmana a jeho zástupce, když opakovaně tlačí lidí, kteří předtím ve volbě neuspěli.

Holec: Dejte České televizi šanci. Volte do Rady co nejvíc kritiků

sinfin.digital