Dostál: Vypadám dobře, laškoval Zeman. Jinak vše při starém: vyplísnil ekology, vadí mu úředníci

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Vždycky je to tak trochu svátek, a to přesto, že prezident Miloš Zeman už dlouho nic zásadního ve sněmovně neřekl. Aspoň že novináře při příchodu ubezpečil, že se cítí navzdory bolavým nohám dobře. „Moje okolí mně teď říká, že vypadám dobře. A já mu odpovídám, že lidský život má tři fáze. Mládí, dospělost a vypadáte dobře,“ pravil ve zjevně dobrém rozpoložení Zeman chvilku předtím, než pronesl svůj projev k poslancům. V něm nic nového nebo překvapivého ale nezaznělo.

Miloš Zeman je už dlouho předvídatelný. Svým projevem ze všeho nejvíc potvrdil, že je věrným spojencem premiéra Andreje Babiše. To samé lze říct ostatně také o komunistech, celá rozprava o rozpočtu je tak spíše hrou a utvrzením dopředu jasných pozic. Už teď je jisté, že aliance složená z hnutí ANO, sociálních demokratů a komunistů ve sněmovně rozpočet pohodlně schválí. „Předeslal bych, že pokud Poslanecká sněmovna návrh zákona schválí, tak ho podepíšu,“ nenechal nikoho na pochybách také Zeman.

Přesto si podle něj rozpočet zaslouží přátelskou kritiku. Zeman vládu opět varoval před údajnými klimatickými alarmisty, vybídl ji k propouštění státních úředníků, pozastavil se také – jak už bývá jeho zvykem – u sociálních dávek. „Sám zastávám názor, že ten, kdo odmítne nabízenou práci, by neměl žádné dávky dostávat. Uvidíme, jak se tento jev bude vyvíjet. Paní ministryně mě informovala, že po třech měsících vynětí z evidence se uvažuje o prodloužení této lhůty na osm měsíců. Alespoň něco.“

Holec: Zemanovo „odcházení“. Manévry kolem prezidenta se zvrhly v ponižující frašku

sinfin.digital