Dostálová: Stavební zákon je kompromis, který stoprocentně zlepší současný stav

Klára Dostálová

KOMENTÁŘ KLÁRY DOSTÁLOVÉ | Současný stavební zákon představuje kompromis. Kompromis mezi zájmy stavebníků a veřejnými zájmy. Proto je po celou dobu přípravy terčem kritiky. Je to ale kompromis, který přinese to, co všichni od změny stavební legislativy očekávají – zrychlí zoufale pomalé povolování staveb, zjednoduší neskutečně přebujelou administrativu, která ho provází, a především zajistí dodržování lhůt ze strany státu! Současný stav se tak stoprocentně zlepší. Zatímco dosud čekali stavebníci na stavební povolení u větších staveb klidně i deset let, nyní to bude v řádu týdnů, nejdéle měsíců! Zaručujeme se, že včetně soudního přezkumu nebude žádná ze staveb čekat na zahájení prací déle než rok. Proti současnému stavu je to skoro nepředstavitelné zrychlení. 

Proto je vlastně nepochopitelné, proč se nyní představitelné podnikatelských svazů proti zákonu tak hlasitě vymezují. Jediným vysvětlením je to, že nejde o původní návrh, který jako maximalistickou variantu spolu s MMR připravili odborníci z Hospodářské komory. Já tuto spolupráci stále velmi oceňuji. Dala nám totiž do tvorby zákona onen podnikatelský vhled, který by samotní úředníci nikdy neměli. Díky ní jsme jasně vydefinovali zájmy podnikatelské sféry a zvládli je do návrhu zapracovat.

Na druhou stranu byla první verze zákona skutečně příliš propodnikatelská, a proto jsme se stali terčem kritiky ochránců veřejného zájmu za to, že jdeme na ruku developerům. K původnímu návrhu přišlo také více než 5000 připomínek převážně resortů – tedy ochránců veřejného zájmu, a těm bylo nutné v řadě případů dát za pravdu.

Boj o stavební zákon: Máme smrtící systém, bez radikálního řezu to nejde, říká Korbel

sinfin.digital