Durčák: Česko je gerontokracie. Stále čekáme na generační výměnu elit

Michael Durčák

Komentář Michaela Durčáka | Zatím to vypadá, že nová důchodová komise sestavená vládou Andreje Babiše opět nepřinese kýženou reformu penzijního systému, o které se více než dvě dekády hovoří, ale nikdo z vládnoucích politiků nenašel odvahu ji provést. Jednou z hlavních komisních priorit má místo toho být narovnání penzí mužů a žen. To ukazuje na zajímavý fenomén, přítomný především v levé části politického spektra, z něhož zaznívá, že ženy jsou v politickém životě trestuhodně málo zastoupeny a stejně tak jsou deklasovány i na trhu práce a penzí. Mnohem zásadnějším problémem přitom je, že Česko je de facto gerontokracie se zkostnatělými politickými špičkami.

Volební štáb Miloše Zemana, v němž prezident slavil před rokem v lednu své znovuzvolení, proslul především dvěma scénami. Opileckou etudou Milana Rokytky a napadením novináře v podání boxera Karla Slezáka, který měsíc po celém incidentu v třiasedmdesáti letech zemřel. Pozornému divákovi však mohl vytanout na mysl jiný obraz. Chřadnoucího, nemocemi sužovaného starce, který si v kruhu svých nejvěrnějších příznivců a vrstevníků vychutnával poslední politický triumf své generace.

Česku totiž povětšinou vládnou důchodci a politici spojení s minulým režimem, přinejlepším vytvořeni atmosférou devadesátých let. Od té doby jako by se ve vládnoucích kruzích Česka zastavil čas. Vezměte si kupříkladu, kým jsou obsazeny nejdůležitější funkce ve státě. Na špici stojí prezident Miloš Zeman (74), který byl mezi lety 1968-70 členem KSČ a je sužován zdravotními problémy. Jeho blízký spojenec a premiér Andrej Babiš (64) byl taktéž ve straně, tentokrát však mezi lety 1980-1989 a vzhledem ke svému datu narození už má nárok na starobní důchod, do kterého se však v žádném případě nechystá. Jak známo, Babišovo ekonomické impérium má kořeny v porevolučních časech.

Senátu od loňského listopadu předsedá Jaroslav Kubera (71), který vlastnil stranickou legitimaci v době pražského jara, následně se v 90. letech stal velice úspěšným komunálním politikem a od roku 2000 je senátorem za Teplice. Nezapomínejme ani na předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského (75), který byl členem KSČ mezi lety 1966-1969 a jehož otec hájil komunistického soudce Karla Vaše, který se podílel na mnohých justičních vraždách. Rychetský Vaše dodnes považuje za oběť. Co je však mnohem důležitější, ačkoli Rychetský při znovuzvolení v roce 2013 prohlásil, že si přeje zastávat funkci jen do roku 2017, od tohoto slibu nakonec upustil, zřejmě z důvodu, aby zabránil Miloši Zemanovi jmenovat jeho nástupce. Až bude Rychetský opouštět v roce 2023 Ústavní soud, bude slavit v srpnu téhož roku osmdesáté narozeniny. Výjimku v tomto případě tvoří předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, kterému je 45 let.

Primářka Adámková: Vzniknou nemoci horší než rakovina, zneužívání antibiotik se vymstí

sinfin.digital