Facebook musí být zničen. Interní e-maily ukázaly strašnou realitu. Komentář Michala Půra

Interní e-maily zaměstnanců Facebooku a jeho zakladatele Marka Zuckerberga, které zveřejnil britský parlamentní výbor, představují jedinečný vhled do motivací a fungování monopolu na poli sociálních sítí. Slovo šokující bývá obyčejně značně nadužíváno, nicméně v případě debat uvnitř firmy, jejíž služby používá značná část planety, je zcela na místě.

Věděli jsme, že Facebook nebude zrovna nejvíc etická firma na světě, ale e-maily zveřejněné britskými zákonodárci potvrzují rovnou ty nejčernější obavy. Obavy, že Facebook představuje nástroj, který se totálně vymknul kontrole, vede vlastní politickou agendu a intenzivně pracuje na zničení jakékoliv konkurence.

V některých ohledech je to podobné jako situace Googlu, s nímž tvoří Facebook takzvaný duopol. Videa pořízená na jeho poradách bez jakýchkoliv pochyb dokazují, že i jednička ve vyhledávání na síti razí a prostřednictvím vlastních nástrojů prosazuje politickou linku, která se zrovna hodí managementu.

V jednom z e-mailů vedení Facebooku nařizuje, aby si sociální síť zajistila přístup k hovorům a zprávám uživatelů, kteří využívají operační systém Android (ten pro změnu vyvinul Google). Příslušní manažeři upozorňují, že se tak musí stát, aniž by s tím souhlasil uživatel. Tohle je vývoj, z něhož by šly možná mdloby i na autora románu 1984 George Orwella. Není pochyb o tom, že státní úřady a policie musí konat a musí konat mimořádně přísně, aby se podobné masivní zneužití osobních dat nemohlo opakovat.

Macron jde hlavou proti Bruselu. Francie zdaní příjmy Googlu a Facebooku i bez unijní dohody

sinfin.digital