Havlíček: Soudce Výborný rozhodovat měl. Jinak co Čech, to podjatý

Karel Havlíček

KOMENTÁŘ KARLA HAVLÍČKA | Rozhodnutí Městského soudu v Praze o opatřeních ministerstva zdravotnictví v souvislosti s pandemií jako by už bylo poměrně dávnou minulostí, začala se ale opět řešit případná podjatost soudce Štěpána Výborného. Podle Soudcovské unie bylo vše v pořádku, podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) nikoliv. Jak to tedy celé je? 

Situace je komplikovaná a nepřehledná. Dříve co Čech, to muzikant. Dnes v podstatě nový disent, umínění muzikanti žesťových nástrojů potají prostřihávají otvory pro náústky, nebo se z nich, z náruživých kuřáků či z lidí, kteří se prostě chtějí najíst nebo napít, stávají rouškoví podbradníci mezi disciplinovanými rouškaři. Melodičnost lidu se utápí v kalném toku pandemie a boje proti pandemii, které společně plodí krize sociální, ekonomické, psychické a kdovíjaké další.

Na právní scéně se nepřehlednost zatím ještě příliš neprojevuje, protože věcně toho koronavirálního v tak krátké době nestihlo mnoho doputovat na prkna soudních síní. A tak se v dosud jen poblikávajících světlech justičně mediálních lampiček objevují za normálních okolností kauzy spíše okrajové a soudy klopotně řeší více formu než obsah.

Současný režim je neudržitelný, říkají soudci. Od státu mnohdy nemají techniku a musí si pomoci sami

sinfin.digital