Hayden: ČR a USA spojuje vakuum morálního vedení

Joshua Hayden

KOMENTÁŘ J. HAYDENA | „Leadership“ je matoucí koncept sám o sobě, a v češtině dokonce může při překladu jako „vůdcovství“ evokovat „vůdce“, tedy diktátora. Inspirace českým odkazem odvahy a morální autority mne podpořila v rozhodnutí přestěhovat se s rodinou z USA do Prahy, abych tu pokračoval ve výuce i dalším studiu leadershipu. Půl roku nato udeřila pandemie covid-19 a náš každodenní život se dostal do mnohem těsnějšího kontaktu s rozhodováním vládních činitelů. Nejprve se omezení zdála tvrdá až extrémní. Teď můžeme Česko považovat za jednu z nejúspěšnějších zemí v potlačování onemocnění v Evropě.

 

Když jste v akutní fázi krize, potřebujete účinnou autoritu. Ta plní účel, když lidem ukazuje směr a zajišťuje ochranu a pořádek, a nemůže fungovat, pokud lidé nebudou dodržovat pravidla. Pokud hoří, také chcete vedle sebe někoho, kdo vám ukáže, kudy z budovy ven, a vy ho v tu chvíli rádi poslechnete. Zdá se, že premiér Babiš s vládou a zákonodárci tímto testem autority úspěšně prošli. Představili plán, vydali pokyny k ochraně lidí a poskytli nástroje k vymáhání těchto opatření.

Akutní fáze krize je ale pryč a je načase položit si otázku, zda je autorita totožná s leadershipem. Hned odpovím: není. Je zjevné, že lidé touží po autoritách, které dokáží dobře vést. Dobré vedení směřuje k odhodlání, zatímco autorita závisí na dodržování pravidel. Dobří leadeři inspirují další lidi, kteří se nebojí oponovat, debatovat a kteří obohacují rozmanitostí svých názorů. Dobří leadeři vedou ostatní, aby převzali více vlastní odpovědnosti při směřování ke společným cílům. Dobrý leadership není jednosměrka, nemůže existovat bez aktivní účasti a zodpovědnosti dalších osobností.

Koštoval: Nenechme se zaskočit příští krizí. Česko potřebuje funkční systém přípravy

sinfin.digital