Hlasování o vydání Babiše policii jako klíč ke vzniku vlády s důvěrou. Komentář V. Dostála

Klíč k povolební hádance je tu: Policie poslala do Poslanecké sněmovny žádost o opětovné vydání předsedy vítězného hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy Jaroslava Faltýnka. Pokud je dosud odpověď stran toho, kdo a zda vůbec někdo (kromě poslanců hnutí ANO) ve sněmovně při hlasování o důvěře vznikající menšinovou vládu Andreje Babiše podpoří, v mlze, vodítko nám může poskytnout postup, který jednotlivé subjekty avizují právě v hlasování o vydání Babiše k trestnímu stíhání v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Těžko si totiž představit, že by se tato otázka nestala součástí dohody o podpoře vlády.

Jinak řečeno, pokud jsme dosud o některých stranách nevěděli, zda míří do opozice, anebo zda jsou ochotny nějakým způsobem participovat na vzniku menšinové jednobarevné vlády hnutí ANO, po hlasování o vydání obou předáků vítěze voleb bude jasno. Z opačné perspektivy nazřeno můžeme už teď směle konstatovat, že do opozice míří ČSSD, lidovci, ODS, Piráti, STAN a TOP 09.

O prvních dvou subjektech, tedy o sociálních demokratech a lidovcích, přitom platí, že svou případnou účast ve vládě s hnutím ANO dlouhodobě vylučují v situaci, kdy by měl být jejím členem, natož předsedou, trestně stíhaný politik. Fakticky si tak nechávají pootevřená vrátka ke vstupu do vlády na půdorysu Sobotkovy vlády, avšak bez Babiše. Tak daleko ale zatím nejsme, nyní vzniká vláda, jejímž bude předseda hnutí ANO naopak lídrem.

Nerozhodní komunisté a nejasná SPD. Jak může dopadnout nová žádost o stíhání Babiše?

sinfin.digital