Holec: „Bubák“ se vrací. Bude nepopulární Kalousek znovu šéfovat TOP 09?

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Miroslav Kalousek prostě nemůže skončit. Zakladatel a bývalý šéf TOP 09 sice z průzkumů politické hitparády vychází jako suverénně nejméně populární politik, exministr financí to ale přesto nevzdává. Poté, co v čele TOP 09 padl po jejím debaklu ve sněmovních volbách v roce 2017, se zřejmě vrací do stranického vedení. Možná se znovu stane stínovým šéfem TOP 09, jímž býval, když mu fíkový list v čele strany dělal Karel Schwarzenberg. 

Pro Kalouska by to byl skutečný majstrštyk, jaký naše politika nezažila. A pro TOP 09 nejspíš definitivní smrt, již stále oddaluje. Někdejší „topácký“ vůdce, jenž stranu skutečně řídil jako kápo (v přímém přenosu jsem to zažil na jejích sněmech), to sice ještě neoznámil, jeho velkému comebacku ale nasvědčuje poslední dění ve straně. Kalousek už nějaký čas veřejně „pohřbívá“ vlastního šéfa a svého nástupce v čele partaje Jiřího Pospíšila, jenž se na oplátku zoufale snaží interpretovat vlastní volební neúspěchy jako úspěchy.

Oba odvádějí standardní politickou práci, dá se říct. I díky ní nechávají mnohé volební průzkumy TOP 09 mimo sněmovnu. Kalousek má jistě pravdu, že je europoslanec Pospíšil spíše sběratel politických funkcí než skutečný šéf strany, z níž navíc udělal podivnou partu dobra s aurou SSM. I Pospíšil je ovšem u lidí mnohem oblíbenější než Kalousek, jednoznačný „bubák“ politické (ne)popularity s obdivuhodnou mírou nedůvěry u lidí.

Dostál: Spor o Staňka byl jen laděním orchestru. Koncert teprve začne a bude drsný

sinfin.digital