Holec: Budou Minář a spol. pouliční divizí opozice?

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Šéf Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář miluje symboly. I na zářijový svátek mordu sv. Václava proto tento spolek, který díky demonstracím a podpoře části veřejnosti přerostl v mašinerii s pětimilionovým kontem, pořádal různé akce. Jen se tentokrát jmenovaly Kroky pro demokracii a kromě odporu k premiérovi Andreji Babišovi demonstranty pojila třeba i láska k euru.

Byl to mišmaš hodný státního svátku, kdy u nás demonstrujeme tradičně – obvykle proti všemu. Minář lidi vyzval, ať 28. září společně udělají několik kroků pro demokracii, a někteří ho poslechli. V Praze lidi vyšli za hlubší evropskou integraci a přijetí eura, zatímco v Brně dál demonstrovali proti Babišovi. Žalobci sice sebrali Milionu chvilek hlavní motiv jeho existence, když šéfa ANO zbavili trestního stíhání, to ale Minářovi a spol. nevadí.

Prázdno po Čapím hnízdě nahradil premiérův střet zájmů a nově taky „zadlužování republiky“, což je důležitý posun. Až doteď se totiž Milion chvilek prezentoval jako nepolitický spolek, co nechce přepisovat výsledky voleb a demonstrace pořádá hlavně proto, že odmítá trestně stíhaného předsedu vlády. Jenže „zadlužování republiky“ už nemíří jen na Babiše, ale na celé ANO a taky ČSSD a KSČM, tedy vládní a polovládní komplice.

Dostál: Tři základní varianty budoucí vlády. Kterou si Babiš vybere?

sinfin.digital