Holec: Chvilkaři našli svého spasitele. Jmenuje se Čižinský a pro opozici je to špatná zpráva

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Spolek Milion chvilek pro demokracii nedávno na Letné zaúkoloval opozici, aby mu řekla, jak porazí premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. Její představitelé se sice záhy začali spíše hádat, než sjednocovat do vítězné fronty, teď se ale Mikuláši Minářovi, šéfovi Milionu chvilek na plný úvazek, přihlásil nečekaný spasitel: starosta Prahy 7 a šéf Prahy sobě Jan Čižinský, kterého se tradiční opoziční politici děsí úplně stejně jako Pirátů.

Byl to typický Čižinský, nenápadný Machiavelli rozpadající se pražské koalice, v níž mezi sebou zpovzdálí nechává vzájemně požírat Piráty a Spojené síly pro Prahu. Nikdo ho sice na poslední demonstraci na pódium úplně nezval, prodávat se demonstrantům měli hlavně ODS, STAN, TOP 09 a lidovci, což je mimochodem parta, kterou když dáte dohromady, tak vždycky skončí politickým kanibalismem. Čižinský taky mluvil až jako poslední, jak bývá jeho zvykem. Možná i proto sklidil jako obvykle největší slávu.  

Místo předčítání nudných partajních programů totiž deklaroval založení nové politické „fronty“ jménem 3000 statečných. „Nechceme tříštit, chceme spojovat,” oznámil Čižinský z pódia. Jak jinak, spojování vždy prodává líp než hádky. Navíc ho opozici veřejně přikázal i Minář, takže se Čižinský dobře trefil do noty. Být ovšem ODS, STAN, TOP 09, KDU-ČSL nebo i Piráty, tak zpozorním: když totiž Čižinský mluví o spojování, vždycky myslí spojování vlastní, které umí jako málokdo.

Předvánoční speciál Topol Show: Mirek Topolánek naděluje vítězům i poraženým

sinfin.digital