Holec: Čižinský chce být premiér. Teď ho čeká první prohra

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Praha 1 už toho zažila spoustu, je to pokusná laboratoř české politiky. Právě z ní si ODS kdysi udělala svou první politickou firmu a právě tady vznikly i Věci veřejné. Teď tuhle městskou část testuje Praha sobě Jana Čižinského, jehož bratr Pavel tady v jejím dresu starostuje. A nejspíš počítá poslední dny, protože příští týden má být na mimořádném zastupitelstvu odvolaný pro  „neschopnost“ vést úřad, což on sám popisuje jako jakousi akci těch, kterým se stýská po starých pořádcích. Ve skutečnosti to ale bude hlavně prohra samotného šéfa Prahy sobě Jana Čižinského.

Právě on – pro změnu starosta Prahy 7 – totiž svého bratra politicky vede: nejdřív z něj udělal volebního lídra Prahy 1 sobě, která vyhrála volby, a k ruce mu vybral i „správné“ lidi. Potom na politicky nezkušeného bratra dohlížel, ostatně sám je politický matador: několikrát se neúspěšně pokusil ovládnout pražské lidovce, za které usedl ve sněmovně, načež si založil konkurenční Prahu sobě. S ní dvakrát vyhrál volby v Praze 7 a navíc ji přivedl i do koalice na pražském magistrátu. Teď se proto Jan Čižinský svého bratra snaží zachránit. 

Není to náhoda. Nenápadný Čižinský si očividně věří a tak před Vánocemi na pražské demonstraci „chvilkařů“ oznámil, že po Praze nyní táhne i na celostátní politiku. Hledá prý „3000 statečných“, kteří mají opozici pomoci porazit premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. Starosta Prahy 7, jenž v Praze sobě vládne pevnou tátovskou rukou, sice tyhle plány halí do přátelské poezie, když říká, jak prostě jen sežene volební hlasy pro opozici. Snad nikdo ale nepochybuje, že ve skutečnosti mluví o hlasech pro sebe.

Schmarcz: Babiš není neporazitelný, ale žalování v Bruselu ho nesundá

sinfin.digital