Holec: Držme hospodským palce. Zrovna oni by ale neměli dojit stát za „koronáč“

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Po více než dvou měsících dnes otevírají restaurace. Není to úplně ostrý restart. Povinné rozestupy mezi hosty jim snížily počet míst, která jim vydělávají peníze. Turistické podniky sice otevřou dveře, nemají ale turisty. A nemálo lidí taky návštěvu restaurace odloží, protože se buď pořád bojí nákazy, nebo šetří – případně obojí. Držme proto restauratérům palce, svět bez restaurací je totiž smutný.  

Restauratéři a hospodští byli jedni z prvních, kdo po plošném uzavření služeb začal mluvit o hromadných žalobách na stát za ušlé tržby i zisky. Jménem rychle založené Asociace restauratérů (APRON) poslali už koncem března vládě otevřený dopis, v němž kromě jiného žádali finanční kompenzaci škod.

Dopis podepsali přední restauratéři a svou televizní slávou ho jako obvykle zaštítil Zdeněk Pohlreich, jehož novináři vytěžili až „do morku“ kosti. Pohlreich v rozhovorech mluvil trochu jako v Ano, šéfe!, hromadné žaloby restauratérů na stát ale zmiňoval nejen on. „Vzhledem k tomu, co nás uzavření každý den stálo, bychom se nechovali jako řádný hospodář, pokud bychom se nepokusili kompenzace získat,“ prohlásil například Jan Boroš, manažer několika pražských restaurací, včetně dvou Potrefených Hus.

Piskáček: Tradiční média končí. Ale neplačme, muselo to tak být

sinfin.digital