Holec: Eben na Hrad? Radši konec prezidenta

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Agentura STEM/MARK se zeptala Čechů, koho chtějí po konci druhé pětiletky Miloše Zemana za prezidenta. A Češi odpověděli: někdejšího dětského herce, moderátora a baviče Marka Ebena. Právě on by byl přijatelný pro 46 procent lidí, až za ním následovali známí politici. Například senátoři Pavel Fischer (42 procent), Marek Hilšer (41 procent), Jiří Drahoš (40 procent) a taky premiér Andrej Babiš (32 procent).  

Nic proti Ebenovi a jeho „laskavému“ humoru, jak říkáme hezky česky. Právě jeho výběr ale ukazuje, že bychom měli funkci prezidenta nejradši zrušit. Nejdřív ale ještě zpátky k průzkumu. STEM/MARK to na lidi zkoušel různě, takže jim agentura současně předložila i seznam jmen, která se v souvislosti s kandidaturou často objevují, případně jde o politiky. A tady s patnácti procenty diktoval Babiš, mezi partajními lídry dlouhodobě jednička osobní politické hitparády.

Až za ním následovali Eben se čtrnácti, Fischer se třinácti a generál Petr Pavel s dvanácti procenty. Do vybrané hradní společnosti (jestli tomu tak lze díky současné hradní suitě říkat) pronikl i šéf Trikolóry Václav Klaus mladší, ten je ale podobně jako Babiš i silně polarizující: kromě početného fan klubu má i slušný klub „hejtrů“. Takže má vlastně stejně jako Babiš cestu na Hrad případně volnou, protože stejně polarizující je i Zeman. Vyslovte jeho jméno třeba v blízkosti senátora Fischera a máte nejspíš na krku další z jeho trestních oznámení.

Hollan účtuje s Piráty v Brně. A přichází s radikálním tahem pro časy, kdy nebudou peníze

sinfin.digital