Holec: Hurá na Babiše. Dvojitá fronta proti ANO může skončit dvojitým debaklem

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Téměř dva roky opozice přemýšlí, jak se zbavit premiéra Andreje Babiše. Ten i navzdory její karanténě zformoval vládu s důvěrou, přežil několik hlasování o nedůvěře a teď ho žalobci navíc zbavili i trestního stíhání, které představovalo reputační šutr. Sociolog a expert na politické analýzy Daniel Prokop v rozhovoru pro Seznam Zprávy proto nabídl jinou válečnou strategii: opozice má na Babiše táhnout na dvou frontách.

I Prokop vidí, že případná „čtyřkoalice“ ODS, TOP 09, STAN a lidovců nefunguje podobně, jako kdysi nefungovala ani skutečná Čtyřkoalice lidovců, US, DU a ODA, což jsou dnes s výjimkou KDU-ČSL dávno zapomenuté zkratky. Tehdejší aliance se rozhádala záhy po svém účelovém založení a nedošla ani k prvním sněmovním volbám. To současná „čtyřkoalice“ zatím nedošla ani ke svému vzniku, protože ani odpor proti Babišovi nedokáže překrýt historické, programové a personální šrámy.  

Tím se ovšem Prokop jakožto sociolog nezabývá, opoziční strategii dvou protibabišovských front tvoří na základě hypotetické maximalizace jejich volebního zisku. „Úplně nejhorší řešení je, aby každá strana kandidovala samostatně, protože náš volební systém hodně penalizuje strany pod osm procent. Druhé nejhorší řešení je, že půjdou společně ve čtyřkoalici,“ vysvětluje.

Analytik Medianu: Babiše nyní téměř nelze porazit. Vládu složí i po příštích volbách

sinfin.digital