Holec: Janečkova negativní evoluce. Z krále králů se stává zlojed

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Karel Janeček znovu promluvil. A znovu je z toho stejně velká jízda, jako když se s partnerkou v lese fotili polonazí na kapotě ferrari nebo BMW. Tentokrát se guru „dobra“ rozpovídal v Prostoru X, kde mimo jiné obvinil bývalého premiéra a prezidenta Václava Klause ze „záměru, aby se kradlo“. „Mám pro to i důkazy, ano. Ale nejsou uplatnitelné u soudu. Prostě mám informace,“ říká Janeček v rozhovoru.

Ano, prostě má informace. To zní skoro jako u výslechu StB. Anebo v románu Franze Kafky, do nějž se Janeček stále víc hodí, byť poslední dobou trumfuje i Kafkovu strašidelnou fantazii. Podle Janečka je „Klaus, na druhém místě Klaus a pak dlouho nic a zase Klaus“ největší „zlojed moderní historie“ Česka, protože prý chtěl, aby se během jím propagované kuponové privatizace státního majetku po roce 1989 kradlo. To Andrej Babiše podle něj krást naopak nechtěl, jen mu moc vlezla na mozek.

Spíš se zdá, že Janečkovi vlezlo na mozek jeho samozvané spasitelství, jehož kult jsme spoluzakladateli a šéfovi Nadačního fondu proti korupci vybudovali my novináři. Přitom sám Klause kdysi volil, zatímco Babišovi svým džihádem proti korupci pomohl k moci. V rozhovoru se s tím ale matematik umí vyrovnat stejně zpříma jako s tím, že svá vážná obvinění rád vaří z drbů. „Nemám odpovědnost,“ říká k tomu prostě. Stavitel mostů podle něj taky nemůže za tanky, které po něm přejedou.

Holec: Opozice by se měla probrat z kocoviny z Letné, Fiala sahá po smutném prvenství

sinfin.digital