Holec: Král králů má holý zadek

Petr Holec

GLOSA PETRA HOLCE | „Můj král králů je Karel, je to Karel Janeček. Jestli mu budete vyhrožovat, já vám ublížím,“ vzkázal lidem na předávání Slavíků v roce 2012 Daniel Landa. Ten si tou dobou říkal Žito 44, v podpaží nosil kohouta a hlavu měl plnou národovectví, bájů a rytířů. A Janeček pro změnu bojoval s korupcí a hlásal svou pozitivní evoluci. Bylo to velké. Teď je ale nejspíš po všem. Od Janečka totiž nakonec utekl i Karel Randák.

 

Bývalý důstojník BIS a krátce i šéf rozvědky Randák byl Janečkovou pravou rukou v jeho Nadačním fondu proti korupci (NFPK). Zatímco Janeček do fondu sypal nemalé peníze ze svého podnikání a hlásal stále ezoteričtější dobro, Randák pátral po politické korupci a dokumentoval ji. NFKP se svým založením trefil do vrcholu kmotrovské dekadence především v podání ODS a ČSSD a novinářům dával velké kauzy. A taky „ryby“ včetně Iva Rittiga, jenž do roku 2010 slušně „vrtěl“ nejen ODS. Teď ale Randák ve fondu skončil, jak v týdnu informoval server iHNed.cz.

Důvodem je privatizační kauza Mostecké uhelné (MUS). Janeček jako obvykle tvrdí, že je vše jinak a celý případ je zmanipulovaný. Podle informací, které zveřejnil, je hlavní obžalovaný v jednom z největších privatizačních tunelů Antonio Koláček spíš obětí, zatímco skuteční „zlojedi“ spravedlnosti unikají. Randák se zveřejněním informací nesouhlasil, protože jim nevěří. „Požádal jsem o důkazy a řekl, že pokud je nedostaneme, nechci u toho být. Když žádné nepřišly, rezignoval jsem,“ zdůvodnil svůj konec v NFKP.

Dostál: Politický teror nelze přikrášlit. Zvykej si i ty, komunisto!

sinfin.digital