Holec: Kultura rány dostává. A komunista Štefek taky

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Nejspíš jste o něm nikdy neslyšeli a buďte rádi. Jmenuje se Zdeněk Štefek, v KSČM dělá stínového ministra kultury a teď zveřejnil na Parlamentních listech „poučení z krizového vývoje“ v kultuře. Nese titulek Kultura rány dostává a je to fakt jízda. „Mnohé ‚kavárníky‘ by lopata jistě kulturně obohatila,“ píše například Štefek o „celebritách“ či „privilegovaných a prosazovaných umělcích“, které koronavir připravil o práci.

Tím pochopitelně myslí všechny kulturní „soukromníky“, kteří pro komunisty zůstali třídními nepřáteli. Spadl mezi ně například majitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský nebo muzikálový producent Oldřich Lichtenberg. Štefek ve svém textu zkouší brečet nad všemi „kulturními pracovníky“, jak komunisti rádi říkali „knihovnicím, tanečnicím, regionálním muzikantům, zpěvákům a jejich kapelám, tvůrcům tradiční lidové kultury, hercům, literátům, vydavatelům, zvukařům“ a zhruba všem, kteří se svou prací nějak otírají o kulturu. Nebo téměř otírají.

A kteří teď kvůli koronaviru přišli o práci. A protože jsou často OSVČ, ztratili na rozdíl od zaměstnanců hned i příjmy. Těm všem samozřejmě nikdo nepřeje nic špatného. I když třeba mnohým seriálovým hercům by právě koronavir mohl posloužit jako varovné připomenutí, že by mohli i v televizi aspoň předstírat hraní, protože nic přece není zadarmo. Ani oni ale nezaslouží Štefkovu medicínu, kterou je návrat do totality komunismu, jenž právě kulturu zneužíval pro vlastní propagaci. A právě proto z mnohých herců udělal „privilegované a prosazované umělce“.

Januš: Křeček zemanovatí. Arogancí ohledně otců u porodů si ale sám podrazil nohy

sinfin.digital