Holec: Odpor proti Babišovi a Zemanovi se hroutí. Vymění ČSSD Šmardu za teplá místa?

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Podle svých ultimát už ČSSD neměla dva týdny sedět ve vládě. Její šéf a vicepremiér Jan Hamáček na červencové tiskovce slíbil, že jestli prezident Miloš Zeman nejmenuje Michala Šmardu prvního srpna ministrem kultury, podají ministři ČSSD demisi. To se ale nestalo a zřejmě k tomu ani nedojde – navzdory vzkazu prezidenta Miloše Zemana, který Šmardovu nominaci definitivně odmítl. Kromě řady aspektů, o kterých píšeme tady a tady, je to ještě jeden: Pražská buňka ČSSD by totiž vládní angažmá mohla vyměnit za teplá místa pro své lidi.

Demisi by tak nepodala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová ani ministr zahraničí Tomáš Petříček, oba navíc i místopředsedové ČSSD. A také ministři, kteří po odchodu z vlády ještě nedávno nejvíc volali. Jenže oba patří do pražské líhně ČSSD, již „zezadu“ (není pro jistotu jejím šéfem) zdatně bačuje Miroslav Poche, bývalý europoslanec a šedá eminence pražské politiky. A loni v létě, podobně jako teď Šmarda, rovněž ministerský kandidát, jehož Zeman ministrem nikdy nejmenoval.

A přesto se s tím vyrovnal a „ministruje“ jako neministr. Právě pražská ČSSD, jež spolu se severní Moravou vládne i celé straně, se prý rozhodla, že když už ji voliči loni vyvedli i z pražského zastupitelstva, využije vládní angažmá k tomu, že své lidi vyšle na ministerstva a do státní správy. Sleduj moc a peníze, říká se tomu. Strana tím zabije dvě mouchy jednou ranou: zaprvé vyšle své lidi rozhodovat o veřejných miliardách („krmit bestii“, říkal tomu politický nebožtík David Rath. I proto Poche údajně na ministerstvu řeší IT zakázky) a zadruhé jim z veřejných peněz zajistí i velkorysý plat.

Dostál: ČSSD můžou zaříznout její vlastní poslanci. Ve sněmovně je alternativní většina

sinfin.digital