Holec: ODS a TOP 09 křičí kvůli zdanění restitucí. Církve za něj ale můžou děkovat právě jim

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Každá fušeřina se vám jednou vrátí a zvlášť v politice. ODS a TOP 09 se teď jako bumerang vrátily církevní restituce, jejichž zdanění sněmovna schválila hlasy poslanců ANO, ČSSD, KSČM a SPD.

Komunisti, kteří církve od jejich majetku kdysi „osvobodili“, zdaněním podmiňovali podporu vlády Andreje Babiše. Ani nemuseli: sáhnout na církevní náhrady chtěly ANO a ČSSD i samy od sebe. A SPD se vždy ráda přidá, když se to hodí.

ODS s TOP 09 se samozřejmě nyní trumfují v tom, jakou loupež vláda na církvích spáchala. Ironie přitom je, že za to církve můžou nejvíc poděkovat právě těmto dvěma stranám, které celou věc přímo ukázkově zpackaly. ODS s TOP 09 totiž restituční zákon za 135 miliard korun (stát církvím vrací majetek za zhruba 75 miliard korun a k nim jim v příštích letech vyplatí v součtu 59 miliard korun právě jako náhradu) ve sněmovně v roce 2012 prosadily způsobem, jako by šlo o nějaké drobné na vesnický fotbalový stadion neznámého poslance.

A zvlášť, když proti takovému vyrovnání se stále méně oblíbenými církvemi tehdy podle průzkumů stabilně byly víc než dvě třetiny lidí. Navíc zákon radši nepodepsal ani prezident Václav Klaus a ještě ke všemu záhy skončil u Ústavního soudu, který z něj pro jistotu vyhodil, že jde o „spravedlivé“ vyrovnání. V kontextu celého „megadealu“, jak bychom řekli moderním korporátním jazykem, totiž podle něj není zřejmé, jaká výše náhrady má být považována za spravedlivou a podle jakých měřítek.

Závažný koaliční střet na obzoru. ČSSD boj o bankovní daň prohraje, nebo poraženě vycouvá

sinfin.digital