Holec: Piráti zatípli Tožičku. Proč se bojí sami sebe?

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Chudák Tomáš Tožička, jemuž Piráti nakonec zatípli kandidaturu do Senátu. Politik, jenž konečně našel svou mentálně spřízněnou partaj, skončí jen proto, že se upřímně a autenticky vyzná ze svých názorů.

Výroky o tom, že kapitalismus je „zločinem proti lidskosti“ a že centristé v médiích ohrožují demokracii, Tožička ještě ustál. Vaz mu ale zlomil symbol hákového kříže, který v reakci na izraelskou operaci Lité olovo, jíž se židovský stát na přelomu let 2008 a 2009 snažil zastavit raketové ostřelování z Pásma Gazy, nakreslil do Davidovy hvězdy

Teď ho tedy Piráti trestají za pravověrné pirátské názory i styl, čemuž někdy taky říkáme pokrytectví. Byť je otázka, jak moc je vlastně dobojováno. Piráti svého kandidáta do Senátu zatípli trochu jako piráti – prostě ho vzali útokem proti jeho vlastní vůli. A stejně tak i vůli jeho mateřské krajské buňky, která za ním stále stojí a rozhodnutí celorepublikového vedení strany neuznává.

„Jsme přesvědčeni o tom, že mediální tlak a pokus o dehonestování osoby Tomáše Tožičky, který se celý život zasazuje o hájení lidských práv a boj proti xenofobii a rasismu, by neměly zvítězit nad zdravým kritickým uvažováním a záslužnou prací, kterou za sebou Tomáš za svůj dosavadní život nechal,“ píše se mimo jiné v usnesení.  

Nevídaný zásah do soukromí? Plošné sledování lidí může vést k digitální totalitě, říká Bartoš

sinfin.digital