Holec: Pospíšil z kola ven. Prahu si rozdělili Michálek s Čižinským

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Nikdy v politice nic není tak věčné jako dočasná řešení, jak se stále víc přesvědčují i Spojené síly pro Prahu. Spolek TOP 09, STAN a lidovců, který do voleb vedl Jiří Pospíšil, uzavřel pražskou koalici s Piráty a Prahou Sobě s tím, že aspoň jednu z těchto nevyzpytatelných part brzy vymění za spolehlivějšího politického partnera, který nedělá politiku na Facebooku. Jenže teď zjistili, jak šeredně se spletli.

Piráti a Praha Sobě totiž v Praze odstavili Pospíšila a spol. na třetí kolej, i když je právě bývalý ministr, co navíc prošel vedením dvou vládních stran, z celé koalice politicky nejzkušenější. Spojené síly se už nějaký čas marně snaží vystrčit hlavu z koaličního chomoutu, a proto různě vyjadřují nedůvěru pirátskému primátorovi Zdeňku Hřibovi nebo vyhlašují „dohodovací“ řízení, o němž i jejich politici mimo záznam říkají, že je „trapné“. Vše totiž končí buď fraškou s Hřibovými „komunikačními diagramy“, díky nimž znovu nabyl důvěru, anebo ničím.

I hlasy ze Spojených sil přiznávají, že „dohodovací“ řízení, vyhlášené letos v lednu, brzy skončí další tiskovkou, na níž se novinářům předhodí pár naoko „dohodnutých“ bodů, aby nejen Pospíšil neodcházel bez další tváře. V lednu přitom nešlo o žádnou maličkost: Spojené síly chtěly s koaličními partnery řešit dopravu a bydlení, dvě největší bolesti Prahy. K těm se navíc přidala ještě megazakázka dopravního podniku na servis souprav metra, kterou bez veřejné soutěže získala Škoda Transportation a o níž Spojené síly nevěděly.

Kerles: Začíná bitva o hlavní baštu sociální demokracie v Evropě. Socialistům jde o hodně

sinfin.digital