Holec: Praha nepotřebuje blokádu aktivistů. Hřib a spol. to zvládnou za ně

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Kdybyste si chtěli vsadit na slova pražského pirátského primátora Zdeňka Hřiba, skončíte bez peněz jako gambler. Ještě letos v lednu říkal, že rekonstrukce Libeňského mostu začne až v roce 2023, kdy už bude primátorský řetěz možná nosit někdo jiný; do té doby bude město platit jen za udržování mostu nad vodou. Teď je ale vše jinak. Hřibův náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) totiž oznámil, že se polorozpadlý most začne opravovat a na dva roky navíc úplně zavře už v roce 2021.  

Plánování velkých dopravních staveb za miliardy korun tak začíná v Praze připomínat jízdu Moskvou, je to taky velké dobrodružství s nejistým koncem. Když Hřib v zimě přišel s rokem 2023, všichni to chápali tak, že Piráti radši dávají od politicky toxického mostu ruce pryč a problém s ním prostě přesouvají na bedra další pražské koalice. „Libeňák“ totiž málem rozložil už předchozí vedení magistrátu a chvíli se zdálo, že ho nejspíš bude osobně podpírat bývalý primátorský náměstek pro dopravu za ČSSD Petr Dolínek.

Jenže ten teď sedí pro změnu ve sněmovně, kde místo mostu „zachraňuje“ demokracii. Navíc právě Libeňský most přivedl Scheinherra do pražské politiky, takže ho rok po volbách znovu zvedl – tedy aspoň metaforicky. Ostatně začíná (i končí) v Praze 7, kde Praha sobě vznikla i vyrostla. A kde ze záchrany mostu udělal líbivé předvolební téma i její stále ambicióznější kápo Jan Čižinský, jenž zná své letenské a holešovické voliče se slabostí pro flat white jako málokdo.

Zeman po nemocnici hledá náhradníky. Asi skončí dřív, Babiš by dnes vyhrál, říká Pečinka

sinfin.digital