Holec: Probere Hřiba čínská lekce? Svou naivitou Praze jen škodí

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Tak už se zdálo, že si pražská koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu bohatě vystačí ohledně vzájemné nenávisti sama se sebou. Teď se ale přidali i Číňani, kteří do Prahy taky rádi jezdí. A místo hlavouna pražské koalice se na její adresu méně diplomaticky rozpovídal mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang, který se nechal slyšet, že vedení Prahy vážně poškodilo cítění čínského lidu a podkopalo vztahy mezi oběma zeměmi.

„To je základní důvod, proč (s magistrátem) spojené strany a jednotlivci z Prahy nejsou čínským lidem vítáni,“ řekl doslova Keng. Krásná soudružská slova, skoro slyším pozdního Gustáva Husáka, jak hrozí zlým imperialistům. Keng ale mluvil hlavně k pražskému pirátskému primátorovi Zdeňku Hřibovi, který podle něj jedná nevhodně v tématech týkajících se čínské suverenity a klíčových zájmů včetně otázek ohledně Tchaj-wanu a Tibetu. Ano, i Keng si nejspíš všiml Hřibových selfíček z jeho nedávného turné po Tchaj-wanu.  

Čínský mluvčí takto reagoval na otázku, jestli může potvrdit, že Čína podnikla opatření proti protičínským akcím pražského magistrátu a primátora. Tím Číňané samozřejmě myslí hlavně pokus o změnu „sesterské smlouvy“ mezi Prahou a Pekingem, z níž chce pražská koalice vyhodit uznání jednotné Číny. Číňanům ale určitě neuniklo ani to, že pražská koalice začala na magistrátu vyvěšovat tibetskou vlajku, když už se přes půl století snaží z Tibetu udělat Čínu a z dalajlámy mezinárodního psance.

Půr: Hledání nepřítele v české politice. Čínská paranoia maskuje vlastní neschopnost

sinfin.digital