Holec: Pusťte Kalouska na finance a i koronavir bude vypadat jako rýmička

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Pusťte mě ráno na finance a večer máte čtyřicet miliard korun úspor, které můžete poslat živnostníkům i bez zvýšení deficitu státního rozpočtu, vzkázal bývalý ministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek ministryni financí ANO Aleně Schillerové. Jen to ne, proboha. Když tady totiž Kalousek hledal úspory naposled, byla z toho rekordně dlouhá ekonomická recese i bez koronaviru. A z Čechů nejpesimističtější národ v EU. 

Kalousek je původní profesí chemik a ti rádi postupují metodou pokusu a omylu. A jako omyl se bohužel na financích ukázal právě Kalousek. Ten se rozhodl postkrizovými lety 2010-13 prošetřit za každou cenu a výsledkem byla nejen nejhorší hospodářská recese v historii Česka, ale i spotřebitelská důvěra. Nebo jinak: Češi se i díky Kalouskovi báli až patologicky utrácet, když byly jejich peníze nejvíc potřeba, a prostě hodili na vlastní ekonomiku deku.

Česko sice přímo neprošlo finanční ani dluhovou krizí, Češi přesto za Kalouska věřili v budoucnost zhruba stejně jako Řekové, kteří vědí o dluhu své. A něco takového už chce fakt talent. Kalousek dlouho odmítal jakoukoli kritiku, když ale začal po skončení svého mandátu mluvit o zbytečném zabrždění ekonomiky i bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer, rozvázal se jazyk i Kalouskovi: i on později přiznal, že to s plošnými škrty nejspíš přehnal. Byť mu s nimi tehdy vydatně pomohla ODS, s níž vládl. Právě její politici Kalouska tlačili ke škrtům výdajů, které měly Česku pomoci z recese, před čímž varovali i ekonomové. Výjimečně se nepletli.

Pojar: Rivalita mezi svobodným světem a Čínou je nevyhnutelná. Může ale i něco přinést

sinfin.digital