Holec: Šéfkomunista Filip dávno přesluhuje. Je z něj kůl v plotě jako z Jakeše

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Šéf KSČM Vojtěch Filip má poslední dobou štěstí na samé lepší zprávy. Nejdřív chtěl zavádět volby novinářů, než sám přiznal, že je to kachna a jen chce, aby si ho někdo všiml. Pak si bizarně postěžoval, že za drahé vepřové může zavření vepřína v Letech. A teď server iROZHLAS.cz zjistil, že výhrůžné dopisy na podporu stíhaného „lobbisty“ Tomáše Horáčka, které posílal na ústecký finanční úřad, za něj psala Horáčkova advokátka Nina Rydlová. Filip je „jen“ podepisoval.

Pravda, ještě že se první místopředseda sněmovny pořád zvládne alespoň podepsat, mohlo by být i hůř. Komunisté jsou známí umíráním v nejvyšších funkcích a Filipovi je teprve 64 let. Po sedmiprocentním debaklu KSČM v posledních sněmovních volbách sice veřejně slíbil, že už nebude na funkci šéfa strany kandidovat, věřte ale někdejšímu agentovi StB: záhy na svůj slib zapomněl a dnes je coby nesmrtelný kápo komunistů jednou nohou ve vládě.

Výhrůžné dopisy šéfovi ústeckého finančního úřadu, v nichž Filip mimo jiné hrozil „kontrolami“, nicméně pocházejí ještě z „před-vládní“ éry KSČM. S jeho podpisem chodily na cílovou adresu na přelomu let 2017-18. Tedy krátce před tím, než šel Horáček do vazby. Šéf komunistů dříve hrdě tvrdil, že dopisy psal sám – ostatně rád si hraje na velkého právníka, co vychovává další velké právníky. Ve skutečnosti je ale psala Horáčkova advokátka, která je posílala Vojtěchovu bývalému asistentovi Lukáši Gibiecovi. Společně ladili jejich znění a Gibiec je – jak zjistil iROZHLAS – přeposílal svému šéfovi k podpisu.

Kerles: Jak čeští komunisté zradili komunismus

sinfin.digital