Holec: Šlachtova šlichta. Nejvíc pálí sám do sebe

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Novinář Josef Klíma sepsal s bývalým šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertem Šlachtou knihu Třicet let pod přísahou. Prodává se už od dubna, provází ji poměrně nepřehlédnutelná kampaň. V souvislosti s velkým rozhovorem s expremiérem Petrem Nečasem, který tento týden publikoval server Česká justice, stojí za to se k ní vrátit. Je to totiž pěkná šlichta. 

 

V jistém ohledu bývalý šéf protimafiánského útvaru nezklamal: pálí prostě na všechny, což se vždycky dobře prodává. Problém je, že nejvíc potrefený z toho vychází on sám. 

Šlachta nejvíc proslul zásahem policejních těžkooděnců na Úřadu vlády v roce 2013, který vyústil v pád Petra Nečase a jím vedené koalice. A nejen to. Tím okamžikem skončila i docela dlouhá éra tradičních politických stran, které se v Česku střídaly, respektive držely u moci. 

ODS v následných předčasných volbách „schytala“ sedmiprocentní výprask, z něhož se oklepala jen částečně, v posledních sněmovních volbách ji k podobným výsledkům následovala i ČSSD, zatímco TOP 09, která tehdy s Nečasem vládla, sotva prolezla do sněmovny. Šlachtův zásah začal éru Andreje Babiše, jehož do Strakovy akademie vynesla protikorupční rétorika mířená právě na tradiční partaje. Plukovník mu slušně nabil.

Schmarcz: Právní kutilství Vojtěcha pořád nepřešlo. Vládní zakazovací mánie je diagnóza

sinfin.digital