Holec: Tady už si nevrznete! Drahé plody Hřibovy čínské naivity

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Pražskému pirátskému primátorovi Zdeňku Hřibovi se sice permanentně hroutí magistrátní koalice, na zbytečná gesta si ale vždycky najde dost času. Teď za ně přišel už druhý účet: po orchestru PKF – Prague Philharmonia si v Číně nezahraje ani Pražákovo kvarteto, Číňané totiž zrušili i jeho velké říjnové turné. „Důvodem jsou mraky, které do vztahu mezi Prahou a Pekingem vtáhl pan primátor města Prahy,“ vysvětlil člen kvarteta Josef Klusoň.

Těmi mraky samozřejmě myslí Hřibovy postoje k Číně. Primátor rád jezdí na Tchaj-wan, odkud zásobuje média selfíčky, na Staroměstské radnici předává klíče tibetským vůdcům a na magistrátu se pro změnu fotí s tibetskou vlajkou. A to není vše. Pod jeho vedením Praha chtěla z tzv. sesterské smlouvy s Pekingem vyhodit klauzuli o uznání jednotné Číny.

Zmíněnou sesterskou smlouvu s Číňany podepsala předchozí pražská koalice, která tím následovala celé Česko. I to oficiálně uznává „jednu“ Čínu, což je běžné diplomatické pokrytectví, které s Číňany hraje většina světa. Některé země doufají, že je tak stále silnější Čína nenapadne, jiné to dělají hlavně kvůli byznysu. Hřib to nejspíš dělá hlavně proto, aby si Pražané mysleli, že kromě koaličních průšvihů i něco dělá.

Netrápí mě Babiš, ale impotence zbytku země. Prchal neúspěch opozice nezařídil, říká Křivan

sinfin.digital