Holec: Ústavní pučista Zeman zkouší metody sovětského politbyra. Varoval nás už před lety

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Jestli ještě někdo pochyboval, jak to má prezident Miloš Zeman s Ústavou, dostal ve středu definitivní odpověď. Senátoři v ten den oslavili sami sebe za to, že horní komorou protlačili návrh žaloby na hlavu státu právě za hrubé porušování Ústavy. A co na to Zeman? Ve stejný den ji klidně přišlápl znovu!

A to se za ním do Lán kvůli zdržování s výměnou ministra kultury nerozjel šéf ČSSD, který má sadistické lekce od Zemana v popisu práce, ale politický spojenec Andrej Babiš. I ten ovšem od prezidenta odjel bez jasné odpovědi a do Prahy se vracel zadním vchodem, aby nemusel s prázdnýma rukama před televizní kamery. A to tolik doufal, že se to už ve středu rozsekne...

Chování Zemana vždy mívalo celkem logické a pragmatické vysvětlení – obvykle šlo o cynický politický byznys. Jenže teď už se kolem něj rozprostírá jen hustá mlha. Nerozumí mu nikdo, včetně jeho blízkého okolí, jehož zájmy byly Zemanovi vždy svaté, když mu dvakrát pomohlo na Pražský hrad. Mluvil jsem o tom před časem tady u Pavla Štrunce a Zemanovo „odplouvání“ na stejném místě popisuje i čekatel na Staňkovu židli Michal Šmarda.

Dostál: Kultura odvádění pozornosti. Zemanův letní kapric zaslouží jedině ignorovat

sinfin.digital