Holec: V Česku vypukla rouškománie. Politici by na ní neměli sbírat laciné body

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Česko zachvátil nedostatek ochranných roušek a respirátorů, a proto vypukla rouškománie. Ze strachu z koronaviru si je lidé šijí i doma, zatímco politici, zpěváci a herci v nich vyrazili na sociální sítě. Právě roušky řešila i poslední rada pražské koalice, která se přela o to, jestli v nich jít na tiskovku. A roušky nakonec „doběhly“ také vládu: i její členové včetně premiéra Andreje Babiše je nyní začali nosit na tiskovky.  

 

A taky se za jejich „deficit“ začali omlouvat. Ironie je, že to celé v rozhovoru DVTV spustil ministr kultury ČSSD Lubomír Zaorálek, do jehož portfolia roušky úplně nespadají. A taky, že to „Zao“ a po něm i premiér udělali až poté, co ministr zdravotnictví ANO Adam Vojtěch oznámil, že do Česka z Rakouska míří náklad 1,4 milionu respirátorů a další roušky jsou na cestě z Číny. A mimochodem: stejně jako v Česku chybí roušky a respirátory téměř v celé Evropě. A to včetně Německa proslulého svým talentem na krizový management „pořádku“.

Hlavní důvod je prostý: nejen Evropa hodila výrobu roušek na Čínu, která jejich vývoz logicky povolila až poté, co koronavir začal nejvíc zabíjet právě v Evropě. Většina bohaté EU, co tak ráda dává Číně lekce z demokracie, se proto nyní pere o laciné čínské roušky! Ale zpět do Česka. Pamatujete ještě na zpěváka Tomáše Kluse, jenž se na Facebooku nedávno moudře rozepsal o tom, abychom nebláznili z nějakého koronaviru? Tak i on teď doma zodpovědně šije roušky a hrdě se tím chlubí na Facebooku.

Dostál: Kde je Miloš Zeman? Prezident dolních deseti milionů se už zase vypařil

sinfin.digital