Holec: Vondra, Němcová, Kalousek. Pravici stihla personální mrtvice, s níž nikdy nevyhraje

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Bývalý vicepremiér, ministr obrany i zahraničí a místopředseda ODS Alexandr Vondra byl několik let politicky mrtvý muž, ostatně sám kdysi rezignoval se slovy, že ztratil „důvěru veřejnosti“. Jenže loni nečekaně uspěl ve volbách do Evropského parlamentu, když díky preferenčním hlasům skočil z konce kandidátky rovnou do Bruselu, a teď proto ohlásil comeback: na lednovém sněmu ODS se chce znovu stát jejím místopředsedou.  

Nic proti Vondrovi. Někdejší politické dítě Václava Havla sice dnes připomíná Ježíše, zapomeňte ale na nastavování tváře dalším fackám „tábora dobra“. Vondra se do nálady voličů slušně trefil se svým konzervativním realismem, který bojuje nejen s ekofanatismem Grety Thunbergové. Svým comebackem do vedení ODS nicméně dokazuje personální bídu své mateřské strany, která si mimochodem v lednu už počtvrté a bez vážného protikandidáta do svého čela zřejmě zvolí Petra Fialu. A to přesto, že už delší dobu stagnuje.

Vondra v tom ovšem v ODS není sám, personální „mrtvici“ strany nyní nejspíš vycítila i Miroslava Němcová. Ano, i bývalá místopředsedkyně ODS se sklony k breku v kritických momentech se znovu chce stát její místopředsedkyní. Což je samozřejmě ironie, protože málokdo měl v politice tak dlouhý kariérní „oblouk“ jako právě Němcová, kterou politického vrcholu ušetřil Fiala, když ji po sedmiprocentním volebním debaklu ODS ve sněmovních volbách 2013 porazil v klání o šéfa strany.

Exministr Kohout může být mým náměstkem, pak možná zamíří do Říma, říká Benešová

sinfin.digital