Holec: Zahradilův prezidentský coming out. Z Bruselu otevřeným oknem na Hrad

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | A je to venku! I když to Janu Zahradilovi nešlo z pusy úplně snadno. A celkem logicky, protože i v ODS nabrala jeho kariéra znovu spíš sestupný trend. Přesto to ze sebe lídr ODS pro eurovolby nakonec dostal. „Neříkám, že budu kandidovat, říkám, že je to otevřené okno, o kterém se dá uvažovat,“ odpověděl na otázku Práva, jestli chce v roce 2023 kandidovat na prezidenta. V novějším rozhovoru pro Týden nás ujistil, že ho láká do tohoto okna „promluvit“, tak si připomeňme, jak se věci mají.

Byl to porod. Takový prezidentský coming out totiž od Zahradila očividně nečekal ani autor rozhovoru pro Právo, takže „otevřenému oknu“ předcházela menší hra kočky s myší. Novinář se ho nejdřív zeptal, jestli se v případě úspěchu v eurovolbách bude chtít vrátit do vedení ODS, do nějž během posledních dvaceti let různě přicházel a zase z něj odcházel, což není moc konzervativní trajektorie. Nebo snad zkusí politický „důchod“ v Evropské komisi, jednom z nejštědřejších „důchoďáků“ na světě?

Zahradil celkem správně odpověděl, že v jeho případě přišel v ODS spíš čas na generační obměnu než comeback. A že svou budoucnost nevidí ani v Evropské komisi, byť jde do eurovoleb jako jeden z tzv. „spitzenkandidátů“, tedy kandidát na šéfa komise. Načež otevřel zmíněné prezidentské okno.

Půr: Trump staví zeď kolem Číny a míří k další studené válce

sinfin.digital