Holec: Zlý Fiala ODS nespasí

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Jaká ironie, když politická strana musí vyloučit svou volební kometu a nejpopulárnější tvář, aby se před ní chránila. Přesně to před týdnem postihlo ODS. Ta vyloučila Václava Klause mladšího, jenž se poslední dobou rétoricky inspiroval nacismem, mentálně se blížil spíš SPD a loajalitu pěstoval zásadně jen ke svému facebooku. Ano, Klaus mladší musel jít. Jeho mediálně bouřlivé vyhození ale jen zamaskovalo jinou věc: bídný stav ODS.

Ta už si nějaký čas udržuje lehký stav opilosti, když se permanentně oslavuje za „velký comeback“. Vše je ale relativní a i jeho velikost samozřejmě záleží na tom, kolik skleniček šampaňského v sobě zrovna máte. Šéf ODS Petr Fiala před časem například ODS prohlásil za „hegemona“ pravice, což je vlastně i smutná pravda: ODS prostě napravo zbyla, když začala umírat TOP 09, jež by nyní ve volbách možná vypadla ze sněmovny. ODS tak postihla velká hegemonie poloprázdna.

Terminologií naší fotbalové reprezentace lze říct, že ODS „vyhrává“, protože někdo jiný prohrává ještě hůř. Tedy aspoň do našeho posledního utkání s Anglií. ODS je ve skutečnosti takový hegemon, že v posledních sněmovních volbách utrhla jen o půl procenta více hlasů než Piráti a SPD, dvě obskurní a marginální party těžící hlavně z momentální nálady. A podobně „vyhrála“ i poslední pražské volby, když ve skutečnosti získala téměř stejně hlasů jako Piráti, Praha Sobě, ANO a Spojené síly pro Prahu.

Režisér Marhoul: Jsem na černé listině. Klus to za Babiše strašně schytal, lidi jsou pokrytci

sinfin.digital