INFO.CZ v epicentru: Hranice osobní chemie a diplomacie ve stínu atomového hřibu

ČTK

raz

Marek Hudema

Je to jen začátek, na smlouvách nezáleží, osobním kouzlem jsem zbavil svět severokorejské atomové hrozby. Tak vykládá americký prezident Donald Trump výsledky svého jednání se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem v Singapuru. Pokud to tak nedopadne, nic závazného nepodepsal, a tak mu nikdo nemůže dokázat, že v jednáních s Kimem zklamal.

Svým způsobem byl úterní summit v Singapuru popřením té části diplomacie, která si zakládá na smlouvách, přesných termínech a jasných závazcích. V deklaraci, kterou podepsali Trump a Kim, něco takového chybí. Jde o proklamaci, která má, jak se říká, vést k „vybudování důvěry.“ Zajímavější a důležitější než tento kus papíru - který slibuje blíže nedefinovanou „denuklearizaci Korejského poloostrova“ ze strany Kima a neurčené „bezpečnostní záruky“ ze strany Trumpa – byla následná tisková konference americké prezidenta.

Donald Trump na ní mluvil z velké části o tom, co není na papíře. Vysvětloval, že se mu podařilo domluvit se severokorejským diktátorem, že se vzdá postupně jaderných zbraní. Jednání o tom, jak se bude postupovat, teprve začínají a i Trump přiznává, že to bude dlouhý proces. Kimovi Trump na oplátku slíbil, že ukončí společná jihokorejsko-americká vojenská cvičení trénující zastavení severokorejské agrese a ozbrojený zásah proti severokorejskému vedení a nepřímo naznačil, že by mohl v budoucnu snížit i počet amerických vojáků v Jižní Koreji. Mluvilo se prý i o vzájemné výměně diplomatů. Trump pak řekl, že Kim zase oznámil uzavření testovacího místa pro motory svých raket, které mohou ohrožovat i USA.

Jako z Hollywoodu: Trump dal Kimovi bombastický trailer. Staví se do role spasitele, který nosí světlo a naději

sinfin.digital