Irák na křižovatce: Mosul je dobytý, teď se ale teprve rozhodne. Komentář Pavla Novotného

Pavel Novotný

Speciální jednotky irácké armády dobyly Mosul. Nic překvapivého. Už loni bylo jasné, že se tak dříve nebo později stane. Podobně se to má s celým projektem známým jako „Islámský stát“. Bude poražen, či spíše zahnán do pouštních samot a předměstských kůlen, pokud k tomu bude dostatek vůle.

Tzv. Islámský stát totiž není výsledkem amerického, katarského, mimozemského (či jakého) spiknutí. Nejde o pekelnou armádu, která nalezla cestu z podsvětí. Krutost radikálů neodstartuje Poslední soud, se kterým by skončil tento starý, ošklivý svět, jakkoli by si to nejšílenější z jeho ideologů tolik přáli. Islámský stát totiž vzešel z tohoto světa. Stvořili jej lidé.

Irácký premiér Hajdar Abádí už dorazil do Mosulu, aby pochválil své vojáky. A blahopřál „iráckému lidu“. Pro budoucnost země i celého regionu je klíčové, koho tím myslí. Irák je fakticky rozdělen do tří zemí, regionů. Na severu žijí Kurdové ve fakticky nezávislém státě, který dosud z taktických důvodů nevyhlásili. Ke všem Arabům chovají historicky oprávněnou nedůvěru. Jsou v drtivé většině muslimy, (v drtivé většině) vlažnými.

Jih země ovládají šíitští Arabové, kteří tvoří největší procento iráckých obyvatel. Po americkém vpádu v roce 2003 vítězí ve volbách, neboť Iráčané zkrátka hlasují podle (etno)náboženského klíče. Ve středu a na západě Iráku žijí – nyní spíše živoří – sunnitští Arabové. Mosul je jejich město. Před rokem 2003, kdy byl u moci sunnita Saddám Husajn, vládli celému Iráku. Nelítostně. I když byli v menšině. Saddám se nerozpakoval likvidovat šíitské elity a Kurdy hubil chemickými zbraněmi po celých vesnicích.

Sny o multietnickém, demokratickém, snad i občanském Iráku, se kterým do Bagdádu vstoupili někteří z Američanů, skončily nehezkým probuzením. Šíité, kteří se dostali k moci, neodolali touze po pomstě. A Kurdové chtějí mít se zbytkem země společného co nejméně. Propagandisté Islámského státu dokázali vykreslit svou utopii jako nelítostný, krutý stroj na zabíjení, který ale vlastním lidem nabízí bratrské společenství. Komunu, únik z bezbožného světa.

sinfin.digital